Checklist traprenovatie

Is er in jouw woning nog een oude trap terug te vinden? Ben je van mening dat deze trap nog alles behalve veilig is? In dat geval is het altijd interessant om een traprenovatie uit te laten voeren of dit uiteraard zelf te doen. Het moet echter gezegd dat een traprenovatie niet meteen iets is dat je zomaar doet zonder een goede voorbereiding. Staat er bij jou eveneens een traprenovatie op de planning, maar wil je er absoluut zeker van zijn dat je niets over het hoofd ziet? In dat geval is het absoluut de moeite waard om rekening te houden met de inhoud van de onderstaande, interessante checklist traprenovatie!

Het bepalen van het soort trap

Er wordt wel eens gezegd dat je een traprenovatie zo uitgebreid en zo ingrijpend maakt als je zelf wil. Dit is inderdaad correct. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel en alleen een nieuwe trapbekleding te realiseren waardoor het geheel er op visueel vlak behoorlijk wat aantrekkelijker uit komt te zien, maar je kan ook de complete constructie aanpassen. Wat de vorm of het soort trap betreft wordt er in ieder geval een onderscheid gemaakt tussen de onderstaande mogelijkheden:

 

 • Een rechte trap
 • Een trap voorzien van één kwart
 • Een trap voorzien van twee kwarten

 

Wil je er altijd zeker van zijn dat je kan genieten van de scherpst mogelijke prijs voor jouw traprenovatie? Dan is het altijd interessant om er voor te kiezen om een rechte trap te behouden. Wil je echt een trap met één of twee kwarten? Dan zal je verplicht zijn om rekening te houden met een groter budget.

De afwerking die door middel van traprenovatie wordt gerealiseerd

Het moet gezegd dat er op vlak van afwerking door de jaren heen zeer veel verschillende mogelijkheden op de markt zijn verschenen. Ook hierbij dient er uiteraard rekening te worden gehouden met het budget dat voor handen is, maar wat bovendien ook te denken van de kwaliteit van de bekleding en de duurzaamheid er van? In ieder geval, wij hebben ook de verschillende mogelijke afwerkingen even voor jou op een rijtje gezet.

 

 • Tapijt
 • Vinyl
 • Kurk
 • Halve maantjes
 • Een overzet trede gemaakt van hout, pvc of laminaat

De reden waarom je, je trap wil laten renoveren

Iedereen zal waarschijnlijk wel een bepaalde reden hebben waarom hij of zij over wenst te gaan tot de renovatie van de bestaande trap. Wij hebben in ieder geval even voor jou op een rijtje gezet met welke voordelen je wordt geconfronteerd indien je overgaat tot de realisatie van traprenovatie. Het betreft hier de volgende voordelen:

 

 • In vergelijking met de realisatie van een nieuwe trap dient er bij een renovatie van een bestaande trap geen nieuw stucwerk te worden uitgevoerd. Daarnaast is het ook nog eens zo dat het plafond op deze manier niet hoeft te herstellen van de werkzaamheden die zijn uitgevoerd.
 • Het uitvoeren van een traprenovatie verloopt erg snel en neemt in het merendeel van de gevallen dan ook slechts één dag in beslag. Hierdoor kunnen de arbeidsuren aanzienlijk worden beperkt en dat heeft uiteraard zo zijn invloed op de uiteindelijke factuur die je voorgeschoteld krijgt. Het spreekt voor zich dat met traprenovatie ook de overlast tot een absoluut minimum kan worden beperkt.
 • Door het uitvoeren van renovatiewerken is het in principe zeer eenvoudig mogelijk om het kraken van de trap te voorkomen. Bij de plaatsing van een nieuwe trap is dat heel wat minder voor de hand liggend.
 • Wil je graag één of meerdere opties toepassen bij je trap? Denk je hiervoor bijvoorbeeld in de richting van LED-verlichting? Een dergelijke toevoeging kan een interessante meerwaarde vormen en valt bovendien uitstekend te realiseren door middel van traprenovatie.
 • Een gerenoveerde trap levert altijd een structurele, financiële meerwaarde op bij de verkoop van de woning.
 • Het renoveren van een trap is ook mogelijk bij betonnen trappen. Een renovatie kan in dit geval zorgen voor een aanzienlijk mooiere uitstraling.

Wat moet er in de traprenovatie offerte opgenomen worden?

Vooraleer je in zal tekenen op een traprenovatie offerte spreekt het voor zich dat je echt een concreet beeld moet hebben van alle elementen die een invloed kunnen uitoefenen op het kostenplaatje dat moet worden betaald. Omwille van deze reden hebben we alle aandachtspunten voor een traprenovatie offerte nog even voor jou op een rijtje gezet.

 

 • Een gedetailleerde omschrijving van de werken die uitgevoerd dienen te worden. Op welke manier gebeurt de renovatie van de trap precies en gaat het om een gedeeltelijke of om een complete renovatie?
 • Van welke materialen wordt er gebruik gemaakt? De kans is groot dat je er bij de renovatie van je trap voor kiest om gebruik te maken van een compleet nieuw materiaal. Dat is uiteraard geen probleem, maar dan dient de kwaliteit en het type materiaal wel duidelijk in de offerte beschreven te worden.
 • De te verwachten tijdsduur die is vereist om de traprenovatie uit te voeren. Doorgaans kan een dergelijk project worden uitgevoerd binnen de tijdspanne van amper één dag, maar het is perfect mogelijk dat er extra tijd is vereist. Dit is vooral het geval op het ogenblik dat er gebruik wordt gemaakt van een complete trapopbouw.
 • Het totale prijskaartje van je traprenovatie. Het is niet meer dan normaal dat je bij de ondertekening van de offerte precies zal willen weten welke kosten er wel en welke er niet aangerekend kunnen worden. Uiteindelijk dient er in elke offerte voor het laten uitvoeren van een traprenovatie steeds duidelijk te worden aangegeven wat de maximumprijs is. Alleen op deze manier kunnen vervelende verrassingen voorkomen worden.
 • De garantie die wordt geboden op de traprenovatie. In nagenoeg alle gevallen zal het bedrijf welke de traprenovatie uitvoert ook en bepaalde garantie aangeven. In dit geval dient de garantieperiode duidelijk te worden vermeld in de offerte. Bovendien moet er eveneens worden aangegeven op welke onderdelen de garantie al dan niet betrekking heeft.

 

Door rekening te houden met de bovenstaande aandachtspunten voor wat de offerte voor jouw traprenovatie betreft zal je altijd op beide oren kunnen slapen.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.