Traprenovatie doe het zelf kosten

Wanneer je over een verouderde trap in je huis beschikt zal je op een zeker ogenblik ongetwijfeld na gaan denken om deze te renoveren. Traprenovatie uitbesteden kan natuurlijk zeer interessant zijn, in het bijzonder omdat je dan helemaal geen omkijken hebt naar de werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Wanneer je echter de kosten voor je traprenovatie zoveel als mogelijk is wil drukken is het veel interessanter om zelf aan de slag te gaan. Mensen die reeds over enige ervaring beschikken kunnen in principe moeiteloos hun trap zelf renoveren. Ben je evenwel nog op zoek naar meer informatie over de exacte mogelijkheden en factoren waar je op dit vlak rekening mee dient te houden? Wij hebben ze op deze pagina allemaal voor jou verzamelt.

Hoeveel kost zelf traprenovatie uitvoeren?

Op het ogenblik dat je beslist om zelf je traprenovatie uit te voeren spreekt het voor zich dat je geen rekening meer moet houden met arbeidskosten. In de praktijk zorgt dit er voor dat je al snel zo’n 40 procent van de totale kostprijs die traprenovatie normaal met zich meebrengt kan uitsparen.  Dit gegeven neemt uiteraard niet weg dat je nog steeds stil moet blijven staan bij de aankoopprijs van de verschillende materialen die nodig zijn. In totaliteit wordt de totaalprijs van traprenovatie ook bij doe het zelf projecten steeds gebaseerd aan de hand van meerdere zaken. Het betreft hier:

 

  • Het soort trap
  • Het model waar de trap over beschikt
  • Of er al dan niet trapwangen voorzien dienen te worden
  • Uit hoeveel treden de trap in kwestie bestaat
  • Het aantal trappen
  • De eventuele opties die gerealiseerd dienen te worden (verlichting, antislip, etc.)

 

De belangrijkste kostprijs waar je als doe-het-zelver bij traprenovatie rekening mee dient te houden is uiteraard terug te vinden in het materiaal dat moet worden aangekocht. Voor het aanschaffen van deze materialen kan je rekening houden met de onderstaande kosten.

 

Soort materiaal Gemiddelde kostprijs
Laminaat Gemiddeld zo’n 36 euro per vierkante meter
PVC / Vinyl Gemiddeld zo’n 49 euro per vierkante meter
Eik Gemiddeld zo’n 64 euro per vierkante meter
Tapijt Gemiddeld zo’n 44 euro per vierkante meter

De prijsopbouw van doe het zelf traprenovatie

Op vlak van prijsopbouw dien je bij traprenovatie eigenlijk uitsluitend rekening te houden met twee factoren. In eerste instantie is er de aankoopprijs van de materialen, maar daarnaast moet je ook rekening houden met het eventueel afvoeren van het nodige bouwafval. De materiaalkosten bedragen in totaal 95 procent. De resterende 5 procent wordt voorbehouden voor het afvoeren van de afgebroken en verwijderen materialen.

Keuzes die de kostprijs van doe het zelf traprenovatie kunnen beïnvloeden

Ook wanneer er sprake is van doe het zelf traprenovatie is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat er een groot aantal verschillende keuzes een invloed kunnen hebben op de uiteindelijke kostprijs welke moet worden betaald. Welke keuzes precies de prijs beïnvloeden wordt duidelijk door het raadplegen van onderstaand overzicht.

Keuze 1: Het materiaal van je keuze

In eerste instantie moet er altijd rekening worden gehouden met het materiaal waar de trap uit bestaat. Laminaat is tegenwoordig een erg populair materiaal, niet alleen omdat het er zeer goed uitziet en over een moderne look beschikt, maar ook omdat ze over een laag prijskaartje beschikt. In vergelijking met PVC of eik is laminaat dan ook een behoorlijk stuk voordeliger.

Keuze 2: Het soort trap en het aantal treden

Het soort trap zal uiteindelijk altijd de kostprijs van je renovatieproject beïnvloeden. Een rechte trap die over een open constructie beschikt is doorgaans eenvoudiger te renoveren waardoor het kostenplaatje behoorlijk kan worden gedrukt. Uiteraard spreekt het voor zich dat ook het aantal traptreden een bepaalde invloed heeft op de kostprijs. Hoe meer treden er zijn, des te meer materiaal er bijvoorbeeld nodig is om de renovatie te kunnen realiseren.

Keuze 3: De opties die je wenst

Bij het uitvoeren van traprenovatie kan je er voor kiezen om gebruik te maken van heel veel verschillende opties. Deze opties kunnen niet alleen het comfort van de trap verbeteren, maar kunnen bovendien ook de uitstraling opwaarderen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de plaatsing van ledstrips, een trapleuning en antislip. De prijs waarmee je rekening dient te houden voor het aanschaffen van verschillende opties zijn de volgende:

 

Type optie Gemiddelde kostprijs
Antislip strips Tussen 2 & 12 euro per meter
Verlichting Tussen 14 & 34 euro per spot
Trapleuning Tussen 45 & 95 euro per trap
Trapmatten Tussen 19 & 54 euro per mat

Interessante bespaartips

Door zelf je traprenovatie uit te voeren zal je kunnen vaststellen dat er een behoorlijke som geld kan worden uitgespaard op de standaard kostprijs die traprenovatie met zich meebrengt. Deze besparing is altijd mooi meegenomen, maar kan niet voldoende zijn. Daarom hebben we speciaal voor jou nog enkele extra interessante bespaartips uitgewerkt.

 

  • Kies voor een voor een voordelig materiaal

Kiezen voor een voordelig materiaal als laminaat zorgt er voor dat je een mooie besparing kan realiseren op de totale kostprijs van je traprenovatie, maar daarnaast gebeurt dat ook nog eens zonder dat er op vlak van uitstraling moet worden ingeboet. Op vlak van prijs-kwaliteit is laminaat doorgaans veruit de beste keuze.

 

  • Beperk het aantal opties

Een traprenovatie zelf uitvoeren neemt tijd in beslag. Gun jezelf die tijd en kies er bijvoorbeeld voor om de verschillende opties verspreid over een bepaalde periode te plaatsen. Hierdoor zal je geen recht hebben op een kwantumkorting, maar daar staat tegenover dat het geheel wel financieel een behoorlijk stuk haalbaarder wordt.

Tot 30% besparen op de kosten van doe het zelf traprenovatie

Bovenstaande bespaartips maken de kostprijs van je traprenovatie uiteraard financieel heel wat toegankelijker, maar het kan altijd nog beter. Vooraleer je de materialen aankoopt om je traprenovatie mee uit te voeren is het bijvoorbeeld de moeite waard om contact op te nemen met verschillende bedrijven die deze aan jou kunnen leveren. Door vervolgens de aangegeven kostprijs per materiaal te vergelijken zal je kunnen vaststellen dat er al snel een besparing kan worden gerealiseerd die tot wel 30 procent kan bedragen. Hierdoor zullen de materiaalkosten uiteraard heel wat lager uitvallen dan je eerst had verwacht.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.