Kosten trap bekleden

Als je trap er oud en versleten uit gaat zien is het tijd voor een traprenovatie. Een trap wordt in huis erg veel gebruikt waardoor slijtage vooral in het midden niet te vermijden is. De kosten van het opnieuw bekleden van je trap hangt vooral af van het materiaal dat je besluit te gebruiken.

Wat is een traprenovatie precies?

Een traprenovatie in de meest complete vorm houdt in het verwijderen van de oude toplaag en het schuren en schoonmaken inclusief de zijkanten en de leuning zodat alle lijm of verfresten verdwenen zijn en er een kale trap overblijft. Dan worden alle beschadigingen gerepareerd alvorens de trap met de nieuwe toplaag wordt bedekt.

Wat zijn de voordelen van renovatie?

Het alternatief voor renovatie is het volledig vervangen van de trap. Renovatie gaat sneller, is veel minder arbeidsintensief, betreft een minder zware ingreep en is goedkoper. Voor beide opties krijg je een trap terug die er uit ziet als nieuw. Renovatie kan ook krakende treden herstellen en je kan veranderingen maken zoals led lichten in de trap installeren. En een mooie nette trap kan helpen bij het verkopen van je huis. Aangezien deze meestal in de ontvangsthal gepositioneerd is, kan een trap echt werken als een visitekaartje en een goede eerste indruk achterlaten. Een nette en onderhouden trap maakt de hal echt af.

Kosten van verschillende soorten trapbekleding

Trapbekleding is er in verschillende soorten. Zo kan je kiezen voor tapijt of zeil, voor laminaat en PVC of voor een laag van echt hout. Ook is het mogelijk de trap niet te bekleden, maar te verven. Wat volgt is een tabel die de kosten van de verschillende types toplagen weergeeft:

Type traprenovatie

Kosten inclusief materiaal

Traprenovatie met tapijt Van €300 tot €600
Traprenovatie met laminaat Van €400 tot €1000
Traprenovatie met PVC-vinyl Van €450 tot €1100
Traprenovatie houten toplaag Van €700 tot €2000

Traprenovatie met tapijt

Het gebruik van tapijt als toplaag op je trap heeft een aantal voordelen. Natuurlijk is het warm en zacht aan de voeten, maar het is ook minder slipgevoelig als laminaat of hout. Helemaal als je beslist voor een harder tapijt te gaan, zoals sisal. Ook is het de goedkoopste optie en als je valt val je zachter dan op hout of laminaat. Voor een gezin met kleine kinderen is tapijt perfect. Nadelen zijn dat het moeilijk te onderhouden is en als er iets op gemorst wordt is het lastig dit er uit te krijgen. Ook zijn goedkopere tapijten slijtgevoeliger dan laminaat omdat ze van zachter materiaal zijn gemaakt.

Traprenovatie met laminaat of PVC

Deze twee opties verschillen weinig in prijs en geven allebei de illusie dat de trap is bekleed met hout of ander materiaal. Tegenwoordig kan je laminaat en PVC krijgen met afbeeldingen van stenen of metalen. De kosten van laminaat beginnen al bij €20 per tree en geven een strakke en nette indruk als het af is. Laminaat en PVC zijn erg makkelijk in het onderhoud, je kan ze regelmatig stofzuigen en af en toe met een doekje en warm water schoonmaken. Ook zijn ze erg slijtbestendig en kunnen dus het intensieve gebruik van een trap goed aan. Het probleem met laminaat en PVC is wel dat ze erg glad zijn. Het is dus verstandig om in wat veiligheidsmaatregelen te investeren zoals anti slip stroken en een goede leuning. Vooral als je met sokken de trap op en af gaat kan je makkelijk uitglijden.

Traprenovatie met hout

Dit is de duurste optie, maar ook tegelijkertijd wel de mooiste. Laminaat en PVC kunnen toch niet het warme karakter van hout evenaren. De prijzen lopen nogal uit een en dit komt door het verschil in houtsoorten die er beschikbaar zijn. Een voordeel van een houten bekleding is wel dat je bij de volgende renovatie waarschijnlijk alleen met schuren en opnieuw lakken een heel eind komt en de trap er weer als nieuw uitziet. Dit kost dan maar €400. Het nadeel van hout is dat het veel onderhoud nodig heeft. Zo moet je het eens in de zoveel tijd schuren en in de olie zetten. Ook is hout zachter en dus gevoeliger voor beschadigingen.

Ter vergelijking: traprenovatie door te schilderen

Je kan je trap ook renoveren zonder een bekleding te gebruiken. Soms zit er onder je huidige laminaat of tapijt een schitterende houten trap die al jaren niet gezien is. Door de toplaag weg te halen en de trap goed schoon te maken, kan je makkelijk en goedkoop een hele karakteristieke trap tevoorschijn halen. De renovatie door te schilderen kan je ook goed zelf doen. Je moet alleen zorgen dat de trap echt volledig schoon en vetvrij is en dat er geen verfresten of deuken meer in zitten. Je kan dit met een afbijtmiddel, een ammoniak oplossing en plamuur makkelijk doen. Dan is het ook belangrijk dat je een slijtvaste verf kiest, eventueel anti-slip en dat je dit alles voorziet van een sterke bovenlaag. Zo kan je trap jaren meegaan voor een fractie van de prijs.

Hoe kan je geld besparen op trapbekleding?

De meeste kosten van het opnieuw bekleden van een trap gaan naar arbeid. Hoe kan je toch nog geld besparen?

  • Doe zo veel mogelijk zelf: omdat het bekleden van de trap een precies werk is, wordt het vaak afgeraden dit zelf te doen, maar het voorbereidende werk kan je de vakmensen best uit handen nemen. Zo kan je de trap uitkleden, schuren en schoonmaken voordat je de vaklui binnen laat.
  • Kies het juiste materiaal: als je besloten hebt welk materiaal je gebruiken wilt voor het bekleden van je trap, is het verstandig om de prijzen te vergelijken van meerdere winkels en online voordat je het aanschaft. Soms is het ook de moeite waard om te wachten tot de uitverkoop omdat je dan soms dure bekleding voor een fractie van de prijs kan kopen.
  • Neem een bedrijf aan dat garantie geeft: soms kan je tot 15 jaar garantie krijgen op je nieuwe trap. Zo kan je dus reparatiekosten in de toekomst voorkomen. Kijk hier altijd naar voordat je met een ondernemer in zee gaat.

Kosten besparen door offertes te vergelijken

Het kan ook zeer lucratief zijn om een online vergelijkingstool in te schakelen voor het vergelijken van offertes. Soms kan je hier wel tot 30 procent mee besparen. Zo hoef je niet zelf alle ondernemers af te bellen, maar laat je de vergelijkingssite het werk doen. Je geeft je gegevens in en je eisen en binnen een paar dagen heb je een aantal offertes in de bus van bedrijven in jouw omgeving. Zo kan je makkelijk kiezen welke aannemer het beste bij je past.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.