Trapbekleding

traprenovatie-bekleding

Of er nu sprake is van de realisatie van een nieuwe trap of er wordt gekeken naar de mogelijkheden op vlak van traprenovatie, in beide gevallen moet er stil worden gestaan bij de trapbekleding waar gebruik van zal worden gemaakt. Veel mensen denken dat deze bekleding enkel en alleen het uitzicht van de trap bepaalt, maar dat is niet het geval. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de onderhoudsvriendelijkheid van de trap evenals de antislip eigenschappen? Vooraleer een bepaalde trapbekleding te kopen en te laten plaatsen mag het in ieder geval duidelijk zijn dat er met heel wat factoren rekening dient te worden gehouden. Wij geven je hier graag meer informatie over en zetten door middel van een overzichtelijke prijstabel ook even de verschillende mogelijke kosten voor jou op een rijtje.

Hoeveel kost trapbekleding?

Wat de kostprijs van trapbekleding betreft zijn er meerdere zaken waar je rekening mee dient te houden. Het gaat hierbij niet uitsluitend om het soort materiaal waar gebruik van wordt gemaakt, maar wat bovendien ook te denken van de complexiteit van de trapbekleding en de vorm van de trap? Omdat de kostprijs van trapbekleding bovendien ook niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen hebben we even drie mogelijkheden inclusief hun richtprijs voor jou op een rijtje gezet.

 

Prijsklasse Gemiddelde kostprijs Toelichting
Lage prijsklasse Gemiddeld zo’n 650 euro Het betreft hier een dichte trap. De zijkanten zijn niet inbegrepen.
Gemiddelde prijsklasse Gemiddeld zo’n 825 euro Het betreft hier een dichte trap. De zijkanten zijn niet inbegrepen.
Hoge prijsklasse Gemiddeld zo’n 1.290 euro Er is sprake van een dichte trap en ook de zijkanten zijn inbegrepen.

Welke soort trapbekleding kiezen?

Eerder hebben we reeds aangegeven dat er tegenwoordig verschillende soorten trapbekleding op de markt zijn terug te vinden. Ieder type trapbekleding beschikt over diens eigen specifieke uitstraling en kenmerken waardoor een vergelijking uitvoeren geen overbodige luxe is.

Allereerst zal je voor jezelf moeten uitmaken welke stijl je wenst te hanteren voor je trap. Mensen vinden het doorgaans belangrijk dat de uitstraling van hun trap goed past bij hun interieur. Ze willen dan ook graag dezelfde stijl hanteren. Heb je een eerder modern interieur? Dan kan je kiezen voor trapbekleding van hout, natuursteen of glas. Ben je eerder een liefhebber van klassieke tinten, dan kan tapijt weer de oplossing betekenen.

Houten trapbekleding

Eén van de vaakst toegepaste materialen voor trapbekleding vandaag de dag is hout. Er zijn dan ook verschillende houtsoorten beschikbaar die je hiervoor kan gebruiken. We onderscheiden op dit vlak de volgende mogelijkheden:

  • Europees loofhout
  • Europees naaldhout
  • Tropisch hardhout

Aan het gebruik van een houten trapbekleding zijn tal van interessante voordelen verbonden. Een betonnen trap die is uitgerust met houten trapbekleding is bijvoorbeeld niet alleen erg stevig en kraakt niet, daarnaast komt ze ook nog eens tot haar recht in elk interieur. Bovendien zijn door het gebruik van meerdere kleuren beits, vernis of verf verschillende variaties mogelijk. Tel daar ook nog eens bij op dat een houten trap zich eenvoudig laat onderhouden en je hebt meteen een aantal uitstekende redenen om te kiezen voor dit type trapbekleding.

De prijsopbouw van trapbekleding kosten

Indien we de totale kostprijs met betrekking tot trapbekleding in detail gaan bekijken wordt het duidelijk dat deze uiteraard niet zomaar is opgebouwd uit één enkele kostprijs, maar wel uit meerdere. De belangrijkste kost is met 75 procent uiteraard deze die is verbonden aan het aanschaffen van de vereiste materialen. 25 procent van de kosten zijn vervolgens voorbehouden voor het indekken van de arbeidskosten. In principe zou er ook nog rekening kunnen worden gehouden met het aanrekenen van voorrijkosten, maar deze zijn nu in de arbeidskosten verweven.

Keuzes die de kostprijs van trapbekleding kunnen beïnvloeden

Het volledige kostenplaatje dat je zal moeten betalen voor het aanschaffen en laten plaatsen van trapbekleding is altijd afhankelijk van meerdere keuzes die door jou zullen worden gemaakt. Stil blijven staan bij de onderstaande keuzes is dan ook absoluut de moeite meer dan waard.

Keuze 1: Het type trap welke je laat bekleden

Sta in eerste instantie vooral stil bij het soort trap welke je wil gaan bekleden. Specialisten willen bijvoorbeeld graag weten of het gaat om een open of een gesloten trap. Bovendien is het ook belangrijk om te kijken naar het feit of er bijvoorbeeld één of meerdere draaien in zijn terug te vinden en om hoeveel treden het gaat. Al deze verschillende factoren zijn belangrijk omdat er alleen op deze manier kan worden bepaald hoeveel materiaal er is vereist. Hoe meer materiaal, des te hoger uiteraard de kostprijs zal komen te liggen. De verschillende soorten trappen die bestaan zijn:

 

  • Een rechte trap of zogenaamde steektrap
  • Een trap welke is voorzien van één kwart draai
  • Een trap welke is voorzien van twee kwart draaien

Keuze 2: Het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt

Heb je ondertussen een keuze gemaakt voor wat de vorm van je trap betreft? In dat geval moet er uiteraard ook nog worden gekeken naar het materiaal van de trapbekleding. Op dit vlak kan je een keuze maken uit meerdere opties die uiteraard stuk voor stuk over hun eigen, specifieke prijsklasse beschikken. Het gaat hierbij om:

 

  • Laminaat (gemiddeld zo’n 37 euro per overzettrede)
  • Tapijt (gemiddeld zo’n 47 euro per overzettrede)
  • Vinyl (gemiddeld zo’n 52 euro per overzettrede)
  • Eik (gemiddeld zo’n 67 euro per overzettrede)

Keuze 3: Wat met de trapwangen en stootborden?

De opbouw van een standaard trap omvat naast de treden ook zogenaamde trapwangen evenals stootborden. Je dient wat dit betreft voor jezelf uit te maken of je deze mee laat bekleden of niet. Trapwangen zitten doorgaans reeds in de prijs inbegrepen. Voor het bekleden van de stootborden kan er echter rekening worden gehouden met een meerprijs van zo’n 125 tot 200 euro per trap.

Interessante bespaartips

Heb je een bepaalde trapbekleding uitgekozen, maar ben je van mening dat de kostprijs voor jouw project nog net wat te hoog ligt? Wil je daarom proberen om deze nog enigszins te drukken door gebruik te maken van één of meerdere bespaartips? Wij hebben de interessantste voor jou verzameld en op een rijtje gezet.

 

  • Verwijder zelf de oude trapbekleding

Indien je nieuwe trapbekleding wenst te laten aanbrengen op een bestaande trap spreekt het voor zich dat de oude nog dient te worden verwijderd. Je kan er voor kiezen om dit karwei uit te besteden aan een professioneel bedrijf, maar het is eveneens een mogelijkheid om dit zelf te doen. Door zelf de handen uit de mouwen te steken zal je in de praktijk kunnen rekenen op een zeer mooie besparing kan die kan oplopen tot wel 10 à 15 procent op de volledige kostprijs.

 

  • Doe een beroep op een specialist uit de buurt

De voorrijkosten waar eerder op deze pagina reeds sprake van was zitten inbegrepen in de arbeidskosten. In principe nemen ze zo’n 2 procent van alle kosten in beslag. Wist je echter dat dit kosten zijn die je eigenlijk zeer eenvoudig kan uitschakelen? Door er voor te kiezen om een beroep te doen op een vakman uit jouw buurt is het immers mogelijk om de voorrijkosten niet alleen sterk te verlagen, in bepaalde gevallen kunnen ze zelfs volledig komen te verdwijnen. Op deze manier kan je tot wel 50 à 60 euro besparen.

Bespaar tot 30% op de kostprijs van jouw trapbekleding

Afhankelijk van het materiaal dat je hebt uitgekozen is het zo dat de kostprijs van je trapbekleding behoorlijk hoog kan oplopen. De bovenstaande bespaartips kunnen er voor zorgen dat deze prijs enigszins kan worden gedrukt, maar dat is niet altijd voldoende. Gelukkig bestaat er nog een extra mogelijkheid om te besparen. Door een vergelijking uit te voeren tussen verschillende bedrijven die voor jou trapbekleding kunnen realiseren is het in de praktijk perfect mogelijk om een zeer aanzienlijke (extra) besparing te kunnen realiseren. Met een beetje geluk kan hierdoor jouw trapbekleding tot wel 30 procent voordeliger uitvallen.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.