Traprenovatie uitbesteden of zelf doen?

Wanneer je in huis geconfronteerd wordt met een verouderde trap die niet alleen over een beperkte uitstraling beschikt, maar bovendien ook nog eens praktisch ronduit gevaarlijk is kan het idee zich opdringen om een renovatie uit te laten voeren. Op vlak van een traprenovatie kan je een keuze maken uit twee verschillende mogelijkheden. Zo kan je er voor kiezen om de renovatie zelf uit te voeren, maar je kan ze ook uitbesteden. Welke van beide opties voor jou nu precies het interessantst is en welke mogelijkheden er concreet allemaal bestaan wordt duidelijk door het raadplegen van de informatie op deze pagina.

Waarom traprenovatie uitbesteden?

Lang niet iedereen is zomaar in staat om zelf de renovatie van zijn of haar bestaande trap te realiseren. Los van je praktische vaardigheden is het bovendien ook nog eens zo dat veel mensen hier ook gewoon niet de nodige tijd voor willen voorzien. In dat geval is het altijd interessant om er voor te kiezen om de realisatie van je traprenovatie uit te besteden aan een ervaren en professionele partij. Dergelijke bedrijven kunnen een gemiddelde traprenovatie uitvoeren binnen een termijn van één à twee werkdagen.

Hoeveel kost traprenovatie uitbesteden?

Op het ogenblik dat je er voor kiest om het uitvoeren van je traprenovatie uit te besteden aan een professioneel bedrijf spreekt het voor zich dat je er wel rekening mee dient te houden dat je met hogere kosten zal worden geconfronteerd in vergelijking met een doe-het-zelf project. Daar staat echter tegenover dat je bent verzekerd van een subliem eindresultaat en dat zonder dat je zelf ook maar enig omkijken hebt naar de realisatie van het karwei.

 

Wanneer we de prijsopbouw van een traprenovatie meer in detail gaan bekijken zien we dat er eigenlijk slechts een beperkt aandeel aan arbeidskosten bestaat waar rekening mee dient te worden gehouden. Dit aandeel neemt zo’n 25 tot 30 procent van de kosten in beslag. Eventueel is het mogelijk om hier nog een besparing op te realiseren, bijvoorbeeld door er voor te kiezen om een beroep te doen op de diensten van een vakman uit de buurt. Wil je graag een duidelijk beeld hebben van de gemiddelde kosten voor het uitbesteden van een traprenovatie? Wij hebben alvast enkele prijzen voor jou op een rijtje gezet.

 

Type trap Gemiddelde kostprijs
Rechte, open trap Gemiddeld zo’n 595 euro
Open trap met één kwart Gemiddeld zo’n 1.090 euro
Gesloten trap met één kwart Gemiddeld zo’n 4.250 euro

 

De kosten die staan weergegeven in bovenstaande prijstabel zijn inclusief niet alleen de gebruikte materialen, maar ook de montage evenals de BTW. Bij het opstellen van de prijs werd bovendien rekening gehouden met een trap bestaande uit zo’n 13 à 14 treden.

 

Hou er tot slot bij het uitbesteden van je traprenovatie rekening mee dat er nog een aantal extra kosten kunnen worden aangerekend waar je mogelijks in eerste instantie niet bij stil hebt gestaan. Wat bijvoorbeeld te denken van de voorrijkosten van de vakman? Deze kosten zijn gelegen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer die moet worden afgelegd. Wil je er zeker van zijn dat deze kosten tot een minimum kunnen worden beperkt? Dan is het altijd interessant om een beroep te doen op een specialist die in jouw eigen omgeving woonachtig is.

Is traprenovatie zelf uitvoeren interessant of niet?

Steeds vaker wordt er door mensen voor gekozen om de realisatie van hun traprenovatie zelf te doen. De drijfveer achter deze beslissing hoeft uiteraard niet echt ver te worden gezocht. Hoe je het namelijk ook draait of keert, de prijsopbouw van een traprenovatie bestaat gemiddeld uit zo’n 25 tot 30 procent uit arbeidskosten. Op het ogenblik dat je deze kosten kan uitsparen betekent dit dat je traprenovatie financieel meteen een behoorlijk stuk toegankelijker wordt. Dit gezegd zijnde moet er uiteraard wel rekening mee worden gehouden dat de traprenovatie op correcte wijze kan worden uitgevoerd. Lang niet iedereen beschikt immers over de vereiste kennis om een dergelijk karwei tot een goed einde te kunnen brengen.

Hoeveel kost traprenovatie zelf uitvoeren?

Bovenstaande brengt ons meteen bij de kosten waar je ook als doe-het-zelver wel nog steeds rekening mee dient te houden. Ondanks het feit dat je de werkzaamheden voor eigen rekening neemt betekent dit uiteraard niet dat je geen materiaal moet aanschaffen. De materialen waar je een keuze uit kan maken worden duidelijk weergegeven in de onderstaande prijstabel.

 

Soort materiaal voor traprenovatie Gemiddelde kostprijs
Laminaat Vanaf gemiddeld 34 euro per overzettrede
Tapijt Vanaf gemiddeld 44 euro per overzettrede
Vinyl Vanaf gemiddeld 49 euro per overzettrede
Eik Vanaf gemiddeld 64 euro per overzettrede

 

Uiteraard zijn bovenstaande kosten nog niet alles waar je als doe-het-zelver rekening mee moet houden. Voor veel mensen is het laten uitvoeren van traprenovatie meteen ook een mogelijkheid om niet alleen de uitstraling, maar ook het comfort van de trap naar een hoger niveau te tillen. Om dit te kunnen realiseren doe je er goed aan om je even te vergewissen van de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Ook deze hebben we even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

 

Soort optie voor traprenovatie Gemiddelde kostprijs
Anti-slip strips Tussen 4 & 14 euro per meter
Trapmatten Tussen 19 & 64 euro per mat
Verlichting Tussen 9 & 39 euro per spot of strip
Trapleuning Tussen 39 & 99 euro per trap

 

Bovenstaande maakt duidelijk dat je uiteindelijk jouw traprenovatie zo duur maakt als je zelf wil. Indien je de renovatie zelf uitvoert beschik je wel als bijkomend voordeel dat niet alle werken in één keer moeten worden uitgevoerd. Dit is wel aan te raden op het ogenblik dat je er voor kiest om je traprenovatie uit te besteden. In dat geval is het namelijk zo dat je door het combineren van werkzaamheden steeds kan rekenen op de meest interessante prijs.

Bespaar tot 30% op de kostprijs van jouw traprenovatie!

Of je er nu voor kiest om zelf je traprenovatie uit te voeren of je dit liever gaat uitbesteden aan een professioneel bedrijf, in beide gevallen is het altijd mogelijk om een mooie besparing tot wel 30 procent te realiseren. Ga je zelf je traprenovatie doen? Vraag dan offertes bij meerdere bedrijven op voor de aankoop van de benodigde materialen. Heb je er toch voor gekozen om het karwei in haar totaliteit uit te besteden aan een professioneel bedrijf? Wees er dan zeker van dat je niet alleen de materiaals-, maar ook de arbeidskosten vergelijkt. Op deze manier kan er in de praktijk tot wel 30 procent worden bespaard!

 

 

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.