Checklist nieuwe trap

Op het ogenblik dat je in je huis te maken hebt met een sterk verouderde trap dien je een keuze te maken uit twee verschillende mogelijkheden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een traprenovatie uit te laten voeren, maar vaak wordt er ook gewoon gekozen voor een volledig nieuw trap. Heb je net een nieuw huis gekocht en beschikt deze nog helemaal niet over een trap? Ook dan zal het aanschaffen en laten plaatsen van een nieuwe trap het eerste zijn waar je rekening mee zal willen houden. Welke van deze verschillende situaties voor jou ook van toepassing mag zijn, de onderstaande checklist nieuwe trap kan ongetwijfeld bijzonder interessant zijn!

Waar komt de nieuwe trap precies te staan?

De eerste keuze die je zal moeten maken met betrekking tot de realisatie van een nieuwe trap is terug te vinden in de plaats waar ze wordt gerealiseerd. Indien er sprake is van een bestaande trap is deze plaats niet zo moeilijk aan te geven. Wanneer er sprake is van een nieuwbouw of een compleet renovatieproject is dat echter net iets anders. Wat de locatie van de trap betreft is het aangewezen om rekening te houden met de onderstaande punten:

 

 • Kies voor een plaats die een vlotte verbinding mogelijk maakt met de andere verdiepingen in de woning.
 • Zorg er voor dat de trap niet in de weg staat. Veel mensen vinden het vreselijk wanneer de trap in hun woning bijvoorbeeld het uitzicht op de tuin negatief beïnvloedt.

Het model van de trap

Wanneer je de locatie van je trap hebt bepaald is het eveneens altijd interessant om te dubbelchecken of het gewenste model van je trap er al dan niet kan staan. Op vlak van een model voor een trap kan je de keuze maken uit onderstaande mogelijkheden:

 

 • Rechte trap
 • Trap met één kwart (of één draai)
 • Trap met twee kwarten (of twee draaien)

 

De bovenstaande keuze is er één die erg belangrijk is. Dit heeft alles te maken met het feit dat je er zeker van dient te zijn dat er voor de trap die je wenst te realiseren voldoende ruimte voor handen is. Is er eerder sprake van een beperkte ruimte? Dan is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een rechte trap. Op deze manier kan je er immers altijd zeker van zijn dat er geen ruimte zomaar verloren gaat.

Het karakter van je nieuwe trap

Het tweede feit waar je stil moet bij blijven staan bij de plaatsing van een nieuwe trap is het karakter waar deze over beschikt. Standaard wordt eigenlijk elke trap open gerealiseerd. Je kan er als eigenaar van de woning echter ook voor kiezen om zogenaamde stootborden te laten plaatsen waardoor je over een gesloten trap komt te beschikken. Deze stootborden zijn veel minder duur dan je eigenlijk zou verwachten. Gemiddeld kan je dan ook rekening houden met een prijskaartje van zo’n 100 euro voor een volledige, standaard trap met stootborden.

De materialen waar gebruik van wordt gemaakt

Ook een keuze waar je bij het aanschaffen en laten plaatsen van een nieuwe trap maar wat graag rekening mee zal willen houden is deze van het materiaal. Er zijn door de jaren heen zeer veel verschillende soorten materialen op de markt verschenen die stuk voor stuk over hun eigen voor- en nadelen beschikken. Enkele van de meest populaire materialen voor een nieuwe trap zijn de volgende:

 

 • Vinyl
 • Eik
 • Tapijt
 • Laminaat

 

Ben je op zoek naar mogelijkheden om zoveel mogelijk te besparen op de kostprijs met betrekking tot de realisatie van je nieuwe trap? In dat geval kunnen we je alleen maar aanraden om te kiezen voor een materiaal als tapijt of laminaat. Deze materialen beschikken dan misschien niet over de meest optimale duurzaamheid, maar ze zien er goed uit en er zijn in principe vrij beperkte kosten aan verbonden.

De montage van je nieuwe trap

Heb je een nieuwe trap aangekocht? Dan is uiteraard nog niet alles geregeld. Het aanschaffen van een nieuwe trap is namelijk één ding, maar het spreekt voor zich dat deze ook nog moet worden geplaatst. Op dit vlak beschik je over twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

 

 • De plaatsing van je nieuwe trap uitbesteden aan een professionele partij
 • De montage van je nieuwe trap voor je eigen rekening nemen

 

Het is vanzelfsprekend dat een nieuwe trap op een echt veilige manier gebruikt moet kunnen worden. Omwille van deze reden wordt er dan ook in nagenoeg alle gevallen voor gekozen om de plaatsing er van uit te besteden aan een professionele partij. Wil je dit toch zelf doen en beschik je over de vereiste kennis? Dan is het wel zomaar mogelijk om een besparing tot wel 10 procent op de volledige kostprijs van je traprenovatie te realiseren.

Het gebruik van één of meerdere opties

Bij de plaatsing van een nieuwe trap zijn er altijd ook verschillende opties die je meteen kan voorzien. Verschillende van deze opties zijn misschien op het eerste zicht een beetje overbodig, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat het comfort en de uitstraling van je nieuwe trap structureel wordt verbeterd. Wil jij één keer goed investeren in een mooie, nieuwe trap met de nodige opties? Hou dan rekening met de volgende mogelijkheden:

 

 • De eventuele plaatsing van antislip strips
 • Het voorzien van trapmatten of niet
 • De plaatsing van verlichting, hetzij als spot, hetzij als LED strip
 • De realisatie van een eventuele trapleuning

De garantie op je nieuwe trap

Op het ogenblik dat je er voor kiest om zelf je nieuwe trap te plaatsen en je dus geen beroep gaat doen op een professionele partij moet je er rekening mee houden dat er geen sprake kan zijn van een echte garantie. De enige garantie waar je dan eventueel nog een beroep op kan doen is deze die wordt aangeboden op het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt. Is er toch sprake van garantie? Dan moet er altijd in de offerte van de nieuwe trap worden aangegeven op welke onderdelen en in welke situaties deze garantie al dan niet van toepassing is.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.