Kosten trap schilderen

trap-schilderenAls deel van een traprenovatie kan je er voor kiezen om je trap opnieuw te laten schilderen. Dit is een vrij goedkope klus en ook goed zelf te doen als je een beetje handig bent. Vooral als je trap al gemaakt is van een mooie houtsoort is het zonde om dit te bedekken met een laag tapijt of laminaat omdat het hele karakter van de trap er onder dan verloren gaat.

Waarom je trap schilderen?

Een trap wordt veel gebruikt en de hele dag lopen, rennen en springen mensen hier op en af. Het is dus geen wonder dat een trap af en toe opnieuw geschilderd of bekleed moet worden. Je zal versteld staan van het verschil met een nieuw gerenoveerde trap, dit kan het uiterlijk van je hal echt afmaken. Bovendien helpt een mooi afgewerkte trap met het verkopen van je huis. Omdat deze zich meestal in de hal bevindt is dit een plek waar de potentiele kopers het eerste komen en dus fungeert de trap als een visitekaartje.

Kosten van het laten schilderen van je trap

De kosten voor het inhuren van een schilder lopen een beetje uit een omdat het afhangt van de eisen die jij stelt. Hoeveel verf moet er gebruikt worden, wil je de trap ook laten schuren en schoonmaken, wil je de zijkanten mee laten nemen, wil je verschillende kleuren enzovoorts. De volgende tabel omschrijft de kosten van het schilderen van een trap:

Soort renovatie

Kosten

Trap schilderen €300 tot €700

De goedkoopste manier is het minst arbeidsintensief en de duurste prijs geeft je een complete behandeling van je trap. De arbeidskosten van de schilder maken een belangrijk verschil in prijs.

Kosten besparen door de trap zelf te schilderen

Voor de ervaren doe-het-zelver is het schilderen van de trap geen probleem. Het enige wat lastig is, is de timing. Het kan namelijk een tijdrovende klus zijn en je timing moet goed kloppen want tijdens het verven kan natuurlijk niemand van de trap gebruik maken. Hier volgen een aantal tips waar je wat aan kan hebben als je zelf je trap wilt schilderen.

De verfsoort

Een trap wordt intensief gebruikt en vaak stappen we herhaaldelijk op dezelfde plek in het midden van de trap. Om deze reden is een normale verf niet geschikt, die kan deze hoeveelheid van gebruik niet aan. Het beste kan je kiezen voor een slijtvaste verf en wel een vloercoating die bestaat uit 2 componenten, namelijk een verharder en een basiscoating. De verharder zorgt voor een harde laag bovenop de verf en beschermt de trap tegen slijtage.

Als je liever acrylverf gebruikt kan dit ook, maar dan is het altijd verstandig om de trap af te maken met een laag parketlak ter bescherming. Zijdeglans is beter dan hoogglans omdat het minder glad is, en als je echt voor veiligheid kiest bestaan er ook antislip verfsoorten die de trap geschikt maken voor gebruikers van elke leeftijd.

Voorbereidend werk

Dit is een belangrijk deel van de traprenovatie, omdat een goede voorbereiding betekent dat de trap jaren lang kan meegaan. De volgende voorbereidende werken zijn essentieel voor een trap met een lange levensduur.

  • Repareer de beschadigingen : voordat je overgaat tot het schilderen van de trap is het belangrijk dat je de beschadigingen en deuken wegwerkt met plamuur.
  • Verwijder alle resten: het kan een tijdrovende klus zijn, maar om de nieuwe verf langer te laten pakken is het zaak dat alle oude verf verwijderd is. Dit kan eventueel met een afbijtmiddel en een verfkrabber. Een kale onderlaag voor de nieuwe verf is van groot belang.
  • Schuren, ontvetten en het verwijderen van stof : dit klinkt serieus, maar het schoonmaken van de trap is makkelijk te doen met warm water en een beetje ammonia. Zo pakt de verf nog beter en is de onderlaag compleet voorbereid voor de nieuwe kleur.

Andere renovatietechnieken

Je kan je trap dus renoveren door hem te schilderen, maar als je je trap liever renoveert door andere materialen te gebruiken kan dat ook. Zo kan je gebruik maken van tapijt, laminaat, PVC en hout om je trap opnieuw te bedekken. De tabel hier onder geeft weer wat de kosten daar ongeveer van zijn:

Type traprenovatie

Kosten inclusief materiaal

Traprenovatie met tapijt Van €300 tot €600
Traprenovatie met laminaat Van €400 tot €1000
Traprenovatie met PVC-vinyl Van €450 tot €1100
Traprenovatie schilderen Van €300 tot €700
Traprenovatie houten toplaag Van €700 tot €2000

Renovatie met tapijt

Vroeger was tapijt op de trap heel normaal en koos men daar regelmatig voor omdat het stiller is en toen bij het modebeeld hoorde. Nu is dit één van de minst populaire trap bekledingen en heeft men liever de strakke en nette afwerking van laminaat of hout. Toch is tapijt niet zo’n slecht idee omdat het ten eerste goedkoop is, maar ten tweede is het zachter bij het vallen en niet zo slipgevoelig. Vooral in een huis met kinderen is dit misschien een goede optie.

Traprenovatie met laminaat of PVC

Laminaat en PVC zijn ook aardig goedkope materialen om je trap mee te bekleden, je kan dit al vinden voor €20 per trede. Bovendien zijn ze laag in het onderhoud en makkelijk schoon te houden. Ze geven het idee dat er hout op de trap ligt, zonder de bijkomende problemen dat hout met zich meebrengt zoals schuren en invetten. Laminaat en PVC kunnen wel glad zijn, dus het gebruik anti slip strips kan handig zijn.

Traprenovatie houten toplaag

Het mooie van een houten toplaag is dat deze soms simpelweg te schuren is en opnieuw te lakken en hij ziet er weer uit als nieuw voor ongeveer €400. Heb je echter niet genoeg hout meer op de treden, dan zal te toplaag vervangen worden en dit kan duur zijn. De prijs hangt af van het type hout. Het eindresultaat is wel erg mooi en warm. Hou er wel rekening mee dat zo’n trap meer onderhoud nodig heeft.

Kosten besparen op je traprenovatie

Je kan makkelijk kosten besparen, soms wel tot 40 procent, door je gegevens en eisen in te voeren in een vergelijkingssite. Dan heb je binnen een paar dagen een aantal offertes in je inbox die je makkelijk en snel met elkaar kan vergelijken. Zo weet je zeker dat je voor jouw klus met de juiste aannemer in zee gaat.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.