Kosten nieuwe trap

kosten nieuwe trapHet kan zijn dat het tijd is voor een nieuwe trap. Misschien is je oude wel defect of beschadigd, of je bent met een renovatie bezig en de trap is niet meer veilig. Ook is het vernieuwen van je trap vaak een manier om je hal helemaal af te maken.

Wat kost een nieuwe trap?

Het uiteenzetten van de kosten voor een volledig nieuwe trap is niet gemakkelijk. Er zijn namelijk zo veel verschillende modellen en ontwerpen beschikbaar dat de prijzen erg uiteenlopen. Daarom is er hier gekozen om de kosten van kale houten trap te nemen, met standaard afmetingen. De trap zal dus nog moeten worden geverfd of bekleed. De kosten zijn gemiddeld en inclusief leveren, plaatsen en BTW:

Soort trap

Gemiddelde kosten

Rechte trap €1000
Trap met één draai €1250
Trap met twee draaien €1400

Is renovatie mogelijk?

Voordat je over gaat op het bestellen van een nieuwe trap is het misschien de moeite waard om te kijken of renovatie mogelijk is. Dit is namelijk een stuk goedkoper, sneller en het eindresultaat is vrijwel hetzelfde, een nieuw ogende trap. Bovendien is de ingreep veel minder zwaar en heb je bijna nooit te maken met extra kosten. Is de trap echter echt niet meer te repareren of te restaureren, dan kan je geen geld besparen en is het tijd dat je een nieuwe trap aanschaft.

 • Een rechte trap. Een rechte open trap is de goedkoopste optie in het lijstje. Hier is minder materiaal voor nodig en het kost minder tijd om hem te maken. Het plaatsen is ook simpeler, omdat er geen bochten in zitten.
 • Trap met één draai. Deze variant is iets duurder en zeer veel voorkomend in Nederlandse huizen. De extra kosten komen van het extra materiaal dat nodig is en de langere tijd die het kost om de trap te installeren.
 • Trap met twee draaien. Dit is gemiddeld de duurste optie. Het installeren is ingewikkelder en neemt meer tijd in beslag en er is meer materiaal nodig om deze trap te produceren.

Hoe kan je de kosten van de trap beïnvloeden?

Als je besloten hebt dat je een nieuwe trap nodig hebt, kom je voor een aantal keuzes te staan. Deze keuzes kunnen de uitgaven groter of kleiner maken en als je met een strak budget werkt kan je aan de volgende tips zeker wat hebben.

 • Kies het juiste model van de trap. Zoals je boven al hebt kunnen zien, maakt het model van de trap verschil in de uiteindelijke prijs. Hoe simpeler hoe goedkoper. Helaas heb je vaak niet zo veel te zeggen over de vorm van de trap omdat je moet werken met een al bestaand gat. Heb je die ruimte echter wel, dan is het vanuit financieel oogpunt beter om voor een simpele en rechte trap te gaan. Zo’n trap neemt ook minder ruimte in zodat je meer oppervlak overhoudt om wat anders mee te doen.
 •  Kies een open of een gesloten trap. De volgende keuze waar je voor komt te staan is of je een open of een gesloten trap wilt. Open trappen zijn bijna altijd goedkoper omdat er minder materiaal voor nodig is en het verschil is meestal zo rond de €100. Het ligt dus aan je budget, maar ook aan het uiterlijk van de trap die je voor ogen hebt, welke keuze je hier maakt.
 • Kies voor een gegronde of ongegronde trap. Een ongegronde trap is een volledig onbewerkte trap. Je kan bijvoorbeeld kiezen om de bekleding of het verven zelf te doen nadat de trap is geplaatst. Kies je ervoor om een gegronde trap aan te schaffen en dus het bekleden bij de gewenste diensten te laten opnemen, dan kijk je meestal naar een extra €200 tot €700 euro, afhankelijk van het soort trap en het soort bekleding dat je kiest.
 • Kies voor extra opties. Als je nieuwe trap geplaatst en bekleed is, heb je de keuze om hem uit te breiden met nieuwe opties, meestal om de trap veiliger te maken. Zo kan je kiezen om anti slip strips aan te leggen op bijvoorbeeld een laminaten trap, omdat deze zeer slipgevoelig is. Voor dezelfde reden kan je ook trapmatten gebruiken. Natuurlijk mag een trapleuning niet ontbreken en om het geheel helemaal af te maken kan je kiezen om LED spotjes te plaatsen als extra accessoires.

Hoe kan ik geld besparen op het installeren van een nieuwe trap

Boven zijn al een paar manieren genoemd om geld te besparen op het installeren van een nieuwe trap. Als je voor een open rechte trap gaat heb je het goedkoopste model te pakken. Als je de bekleding zelf doet kan je ook geld besparen, maar dit is niet altijd de gemakkelijkste doe-het-zelf klus. Wat kan je nog meer doen?

 • Verf de trap of bekleed hem met tapijt : verven en tapijt zijn de goedkoopste soorten van bekleding. En als dit goed gebeurt lever je niks in aan het uiterlijk van de trap. Verven kan een moderne en kleurrijke blikvanger van je trap maken en met tapijt heb je een veiligere bekleding vooral erg geschikt voor een gezin met kleine kinderen.
 • Is renovatie mogelijk : soms lijkt het noodzakelijk om een trap te vervangen, maar kan je met renovatie hetzelfde bereiken voor de helft van de prijs. Zorg er dus voor dat je echt zeker weet dat dit geen optie is.
 • Beperk de extra’s tot een minimum : als je tapijt hebt gekozen als bekleding heb je geen anti slip strips of trapmatten meer nodig. Ook verlichting in de trap is niet essentieel. Een trapleuning is voor de veiligheid wel noodzaak, maar zo is het ook mogelijk om het hier alleen bij te houden.
 • Kies de juiste aannemer die garantie biedt : de juiste aannemer vraagt niet te veel voor de installatie, doet dit netjes en geeft garantie op de nieuwe trap. Zo betaal je niet te veel aan arbeidskosten en kan je kosten in de toekomst uitsparen door van je garantie gebruik te maken.

Geld besparen door offertes te vergelijken

Soms kan je wel tot 40 procent besparen op je nieuwe trap door offertes van verschillende aannemers bij jou in de buurt te vergelijken. Zoals boven al vermeld is de juiste installatie erg belangrijk. Gebruik hiervoor een vergelijkingswebsite waar je gemakkelijk en snel je gegevens en vereisten in kan vullen. Binnen een paar dagen heb je dan een aantal offertes binnen van bedrijven bij jou uit de buurt. Zo kan je gemakkelijk de juiste installateur kiezen met de beste kwaliteiten voor jouw specifieke klus.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.