Goedkope traprenovatie

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om de oude trap in hun huis niet te laten vervangen, maar gewoon te renoveren. Dit is een verstandige keuze, niet in het minst omdat er op deze manier niet aan de constructie van de trap moet worden geraakt en dat spaart u een behoorlijke som geld uit. Daar tegenover staat echter dat de kostprijs van traprenovatie al snel vrij hoog kan oplopen, afhankelijk van de materialen waar gebruik van wordt gemaakt. Zou jij ook graag jouw trap in huis willen renoveren, maar heb je slechts een beperkt budget voor je traprenovatie beschikbaar? Lees dan snel verder en ontdek hoe ook jij een goedkope traprenovatie kan (laten) realiseren.

Hoeveel kost goedkope traprenovatie?

De kostprijs die is verbonden aan traprenovatie is altijd afhankelijk van meerdere factoren. Elk van onderstaande punten zal dan ook uiteindelijk een bepaalde impact hebben op de kostprijs die wordt aangerekend voor het laten uitvoeren van je traprenovatie. Zaken waar je absoluut rekening mee zal willen houden op dit vlak zijn:

 

  • De opbouw van de trap
  • Het soort trap
  • Het materiaal waar gebruik van wordt gemaakt
  • De onderdelen van de trap die moeten worden bekleed
  • De eventuele opties welke je zal toepassen

 

Buiten bovenstaande is het eveneens van belang om uit te maken wie de traprenovatie zal uitvoeren. Ga je dit bijvoorbeeld zelf doen of kies je er toch voor om dit uit te besteden aan een professionele partij? Dit uitbesteden kan ook gedeeltelijk worden gedaan. Jij kan bijvoorbeeld de voorbereidende werkzaamheden voor je rekening nemen terwijl de rest wordt uitgevoerd door de vakman. Op deze manier kan je toch een beetje extra budget uitsparen.

 

Wat de gemiddelde kostprijs van een traprenovatie betreft is het belangrijk om rekening te houden met de inhoud van de onderstaande prijstabel.

 

Type traprenovatie Gemiddelde kostprijs
Traprenovatie bij een rechte, open trap Gemiddeld zo’n 625 euro
Traprenovatie bij een open trap met één kwart Gemiddeld zo’n 1.090 euro
Traprenovatie bij een gesloten trap met één kwart Gemiddeld zo’n 4.250 euro

 

De bovenstaande prijzen zijn de gemiddelde kostprijs per trap die bestaat uit zo’n 13 à 14 treden. Niet alleen de gebruikte materialen, maar ook de montage evenals de BTW zijn inbegrepen in de kosten zoals hierboven aangegeven.

De prijsopbouw van goedkope traprenovatie

Op het ogenblik dat we de prijsopbouw van goedkope traprenovatie onder de loep gaan nemen moeten we vaststellen dat zomaar even drie/vierde van de totale kosten (zijnde dus 75 procent) is voorbehouden voor het aanschaffen van de materialen. 25 procent van de kosten moeten worden betaald voor het indekken van de arbeidskosten waarbij er eveneens 2 procent gaat naar de zogenaamde voorrijkosten. Uiteraard geldt ook voor goedkope traprenovatie dat, hoe meer je zelf kan doen, des te meer kosten er uiteraard kunnen worden uitgespaard.

Keuzes die de kostprijs van goedkope traprenovatie kunnen beïnvloeden

Een goedkope traprenovatie laten realiseren is niet altijd mogelijk. Veel begint bijvoorbeeld reeds bij de vormgeving waar je trap over beschikt. Is deze recht zonder al teveel bijzondere eigenschappen of is er sprake van één of meerdere draaien waardoor je traprenovatie meteen een behoorlijk stuk duurder kan uitvallen? In ieder geval, rekening houden met de onderstaande keuzes zorgt er altijd voor dat je de kans op een echt goedkope traprenovatie zo hoog mogelijk kan houden.

Keuze 1: De vorm waar de trap over beschikt

Het probleem is dat niet elke keuze die de kostprijs van goedkope traprenovatie kan beïnvloeden echt een keuze is. Neem nu bijvoorbeeld de vorm waar je trap over beschikt. Bij traprenovatie is het zo dat de constructie van de trap uiteraard behouden blijft. Hierdoor kan je bij een trap met één of twee kwarten nooit rekenen op de laagst mogelijke kostprijs. Dit geldt eigenlijk ook voor de afmetingen van je trap. Des te groter de trap, des te meer materialen er zijn vereist en des te hoger de uiteindelijke kosten zullen uitvallen.

Keuze 2: Nieuwe trapbekleding plaatsen of schilderen?

Indien je er zeker van wenst te zijn dat je kan genieten van een echt goedkope traprenovatie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er op vlak van materialen heel wat verschillende mogelijkheden bestaan. Bovendien hoef je er niet zozeer voor te kiezen om gebruik te maken van trapbekleding, maar kan je er eveneens voor kiezen om je traptreden te schilderen. Voor het schilderen van een volledige trap zijn de gemiddelde kosten gelegen tussen de 350 en 750 euro. Heb je toch eerder een voorkeur voor trapbekleding? In deze situatie geven onderstaande kosten je een degelijk beeld van de prijs waar je rekening mee dient te houden.

 

Soort trapbekleding Gemiddelde kostprijs
Laminaat Gemiddeld zo’n 37 euro per overzettrede
Tapijt Gemiddeld zo’n 47 euro per overzettrede
Vinyl Gemiddeld zo’n 52 euro per overzettrede
Eik Gemiddeld zo’n 67 euro per overzettrede

Interessante bespaartips

Zou jij graag een echt goedkope traprenovatie willen laten realiseren? In dat geval is het niet meer dan normaal dat je gebruik zal willen maken van enkele mogelijkheden om te besparen op de uiteindelijke kostprijs die een project als deze met zich meebrengt. Wat dit betreft hebben we alvast even voor jou enkele interessante bespaartips op een rijtje gezet.

 

  • Probeer zoveel mogelijk zelf te doen

De arbeidskosten mogen bij de gemiddelde traprenovatie dan slechts 25 procent van de totale kostprijs in beslag nemen, dat neemt niet weg dat er door zelf de handen uit de mouwen te steken heel wat geld kan worden uitgespaard. Het zelf uitvoeren van de volledige traprenovatie is waarschijnlijk geen optie, maar dat neemt niet weg dat je wel bijvoorbeeld de voorbereidende werkzaamheden voor je rekening kan nemen.

 

  • Kies voor een voordelige trapbekleding

Wil je zeker zijn van een echt goedkope traprenovatie? Dan is het altijd de moeite waard om te kiezen voor een voordelige trapbekleding. Door te kiezen voor bijvoorbeeld tapijt of laminaat kan je toch behoorlijk wat besparen ten opzichte van eik (om maar een ander voorbeeld aan te halen).

 

  • Doe een beroep op een vakman uit de buurt

De gemiddelde voorrijkosten die bij een traprenovatie project in rekening worden gebracht zijn gelegen rond de 50 à 65 euro. Je kan deze kosten uiteraard zonder al teveel problemen uitsparen door te kiezen voor een vakman die is terug te vinden in je eigen omgeving. Binnen een straal van een X aantal kilometer (doorgaans maximum 20 à 30 kilometer) worden er immers veelal geen voorrijkosten aangerekend.

Bespaar tot nog 30% (extra) op jouw goedkope traprenovatie

Met de bovenstaande bespaartips wordt de realisatie van een goedkope traprenovatie weer net dat tikkeltje extra eenvoudiger. Toch neemt dit niet weg dat het prijskaartje voor velen nog steeds te hoog kan liggen. Wil je echt verzekerd zijn van de scherpst mogelijke prijs? Dan is het altijd de moeite waard om een offerte voor je traprenovatie aan te vragen bij niet één, maar wel bij verschillende bedrijven. Indien je deze offertes na het aanvragen zal vergelijken zal het meteen duidelijk worden welke je nu precies kan voorzien van de beste prijs-kwaliteitverhouding.

 

 

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.