Traprenovatie open trap kosten

Een open trap is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de populairste constructies voor een trap. Dat geldt niet alleen voor de realisatie van nieuwe trappen, maar ook voor gevallen waarin een renovatie dient te worden uitgevoerd. Kiezen voor een open trap zorgt er niet alleen voor dat je over een visuele meerwaarde beschikt in je woning, daarnaast is een dergelijke trap ook nog eens vrij eenvoudig te realiseren en liggen de kosten lager in vergelijking met een gesloten constructie. Wil je graag een open trap renoveren, maar wil je eerst graag enkele richtprijzen kunnen achterhalen? Lees dan snel verder en ontdek de interessante informatie over de kosten bij traprenovatie open trap op deze pagina!

Hoeveel kost traprenovatie open trap?

De kostprijs die wordt aangerekend voor het (laten) uitvoeren van een open trap renovatie is altijd afhankelijk van de exacte werkzaamheden die er aan uitgevoerd dienen te worden. Wordt bijvoorbeeld enkel en alleen de trapbekleding vernieuwd of ga je er op hetzelfde ogenblik ook voor kiezen om bijvoorbeeld enkele opties aan te brengen? Bovendien moet je ook altijd rekening houden met de exacte constructie van de trap. In dit geval gaat het om een open trap, maar van hoeveel kwarten is deze precies voorzien? De gemiddelde kostprijs die voor een open trap renovatie wordt aangerekend wordt in ieder geval duidelijk gemaakt aan de hand van de onderstaande prijstabel.

 

Type traprenovatie Gemiddelde kostprijs
Open trap renovatie met één kwart Gemiddeld zo’n 1.100 euro

 

De hierboven aangegeven kostprijs is gebaseerd op de renovatie van een open trap bestaande uit 13 à 14 treden. In de kostprijs zit niet uitsluitend het materiaal, maar ook de montage evenals de BTW inbegrepen.

De prijsopbouw van een traprenovatie open trap

Het is altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat de exacte prijsopbouw van een traprenovatie open trap wordt beïnvloed door heel veel verschillende factoren. Het ene materiaal is bijvoorbeeld al wat duurder dan het andere en daar komt bij dat ook de omvang van de trap bepalend is voor de onderlinge prijsverhouding. Voor open trap renovatie geldt dat het merendeel van de kosten, zo’n 60 procent in totaal is voorbehouden voor de arbeid die moet worden uitgevoerd. 40 procent van de kosten gaan dan vervolgens naar het aanschaffen van de verschillende materialen.

Keuzes die de kostprijs van een traprenovatie open trap beïnvloeden

Het prijskaartje dat in rekening wordt gebracht voor een traprenovatie open trap wordt altijd gebaseerd op meerdere keuzes die door jou als eigenaar van de woning gemaakt dienen te worden. Om er voor te zorgen dat je geen enkele van deze toch wel belangrijke keuzes over het hoofd ziet hebben we ze speciaal voor jou alvast even opgelijst.

Keuze 1: De vorm van je open trap

In het merendeel van de gevallen is het niet mogelijk om de vorm van de open trap waarover je beschikt te veranderen. Dit komt omdat ze is vastgesteld in de indeling van je woning. Toch is het belangrijk om duidelijk aan de vakman die de traprenovatie zal uitvoeren aan te geven over welke kenmerken jouw trap beschikt. Sta op dit vlak zeker stil bij de volgende zaken:

 

  • Het feit of het gaat om een rechte trap of een trap met één of met twee kwarten
  • Of er sprake is van trapwangen of niet
  • Het aantal treden waaruit een trap bestaat
  • Het aantal trappen die gerenoveerd dienen te worden

Keuze 2: Het type traprenovatie open trap

Een erg belangrijk gegeven waar je het best eens goed over nadenkt heeft betrekking tot het type traprenovatie. Het feit dat het merendeel van de bestaande, open trappen zijn gemaakt van hout zorgt er namelijk niet voor dat er geen gebruik kan worden gemaakt van een andere trapbekleding. Het kan hierbij gaan om laminaat, tapijt, vinyl en eiken hout. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om de bestaande trap gewoon te schilderen. Voor het laten uitvoeren van dit laatste karwei kan een kostprijs worden voorzien welke is gelegen tussen de 350 en 750 euro.

Keuze 3: Realisatie van eventuele opties

Het uitvoeren van een traprenovatie open trap is het ideale moment om er voor te kiezen om de nodige opties te realiseren. Op vlak van opties bestaan er zeer veel verschillende mogelijkheden waar je misschien niet zoveel aan hebt, maar er zijn ook opties die een structurele meerwaarde kunnen betekenen voor jouw open trap renovatie. Wij hebben de belangrijkste samen met hun kostprijs alvast even voor jou op een rijtje gezet in de onderstaande prijstabel.

 

Soort optie Gemiddelde kostprijs
Anti-slip strips Tussen 4 & 14 euro per meter
Trapmatten Tussen 19 & 64 euro per mat
Verlichting Tussen 11 & 39 euro per LED of strip
Trapleuning Tussen 39 & 99 euro per trap

Interessante bespaartips

Afhankelijk van de mate waarin een traprenovatie open trap moet worden uitgevoerd is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat er op meerdere manieren kan worden bespaard op het verschuldigde prijskaartje. Wij hebben de meest interessante bespaartips alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

 

  • Doe zelf het vereiste voorwerk

Dat je niet zelf in staat bent om de volledige renovatie van een open trap voor je rekening te nemen is niet meer dan normaal. Toch zijn er voorbereidende werkzaamheden die je wel perfect voor je eigen rekening kan nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van de oude trapbekleding en / of het afschuren van de traptreden. Op deze manier kan er toch reeds een zeker bedrag worden uitgespaard.

 

  • Doe een beroep op een specialist uit de buurt

Indien je de renovatie van je open trap gaat uitbesteden aan een professioneel bedrijf is het altijd de moeite waard om dit te doen bij een vakman uit de buurt. Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina kunnen er immers zogenaamde voorrijkosten in rekening worden gebracht. Deze kosten liggen tussen de 0,50 en 1 euro per kilometer en kunnen uiteindelijk gevoelig worden verlaagd door te kiezen voor een vakman uit jouw eigen omgeving.

Bespaar tot 30% op de kosten van open trap renovatie

Zou je graag buiten door gebruik te maken van bovenstaande bespaartips nog een extra mooie besparing willen kunnen realiseren? Dat kan door het aanvragen van verschillende offertes bij meerdere bedrijven. Deze offertes opvragen en met elkaar vergelijken kan er in de praktijk voor zorgen dat er een zeer mooie besparing kan worden gerealiseerd die kan oplopen tot zomaar even 30 procent. Het is onnodig om te zeggen dat op deze manier het totale prijskaartje van je traprenovatie open trap behoorlijk kan worden gedrukt.

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.