Traprenovatie hout kosten

Op het ogenblik dat je vast moet stellen dat die oude trap in je woning niet meer echt veilig is in gebruik en bovendien ook de uitstraling door de jaren heen aanzienlijk is aangetast is het niet meer dan normaal dat je gaat kijken naar mogelijkheden om dit probleem op te lossen. In plaats van een volledig nieuwe trap te kopen en te laten plaatsen kan de realisatie van traprenovatie dan financieel een behoorlijk stuk interessanter zijn. Ben jij ook van plan om traprenovatie uit te laten voeren aan jouw houten trap? In dat geval is het absoluut de moeite waard om rekening te houden met de kosten zoals aangegeven op deze pagina!

Hoeveel kost traprenovatie bij houten trap?

Er voor kiezen om een traprenovatie bij een houten trap uit te laten voeren zorgt er altijd voor dat je een keuze dient te maken uit verschillende prijsklassen. Het type hout zal uiteindelijk voor het overgrote merendeel bepalend zijn voor de uitstraling van je trap evenals de kwaliteit waar je op kan rekenen. Wij hebben de gemiddelde kostprijs van verschillende mogelijkheden op vlak van houten trap renovatie even voor jou op een rijtje gezet.

 

Type houten trap Gemiddelde kostprijs
Open vuurhouten steektrap Gemiddeld zo’n 575 euro per trap
Dichte vurenhouten trap met 1 kwart Gemiddeld zo’n 935 euro per trap
Dichte eikenhouten trap met 2 kwarten Gemiddeld zo’n 2.950 euro per trap

De prijsopbouw van traprenovatie bij houten trap

De prijsopbouw van traprenovatie bij een houten trap bestaat uit twee delen. In eerste instantie is er de prijs die moet worden betaald voor het indekken van de arbeidskosten. Deze kosten zijn gelegen rond de 60 procent. Met de resterende 40 procent is het mogelijk om de materialen voor je houten trap renovatie in huis te halen. Let wel op, het exacte prijskaartje dat moet worden betaald is uiteraard steeds gebaseerd op het soort hout waar gebruik van wordt gemaakt. Hier dien je dan ook zeker en vast even bij stil te blijven staan.

Keuzes die de kostprijs van traprenovatie bij houten trap beïnvloeden

Voor de renovatie van je houten trap moet er rekening worden gehouden met meerdere keuzes die gemaakt dienen te worden. Om er absoluut zeker van te kunnen zijn dat er op dit vlak niets onbewust wordt genegeerd hebben we de belangrijkste keuzes voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: De houtsoort van je keuze

Het ene hout is natuurlijk het andere niet. Bij het aanschaffen van de houtsoort voor je traprenovatie is het niet alleen belangrijk om stil te blijven staan bij de aankoopprijs waar het hout over beschikt, wat bovendien ook te denken van de uitstraling? Je kan er tegenwoordig voor kiezen om op vlak van hout een keuze te maken uit de onderstaande mogelijkheden.

 

Type hout voor traprenovatie Gemiddelde kostprijs
Vurenhout Gemiddeld 935 euro per trap
Beukenhout Gemiddeld 1.750 euro per trap
Mahoniehout Gemiddeld 2.175 euro per trap
Eikenhout Gemiddeld 2.500 euro per trap

Keuze 2: Het model waar de trap over beschikt

In het merendeel van de woningen is een houten trap met één kwart terug te vinden. Een dergelijke trap is praktisch, ziet er goed uit en is bovendien betaalbaar. Het kan uiteraard gebeuren dat je een dergelijke trap maar niets vindt. In dat geval zijn er nog voldoende andere mogelijkheden waar je een keuze uit kan maken. We hebben deze opties voor jou op een rijtje gezet door middel van de onderstaande prijstabel.

 

Gesloten trap van vurenhout Gemiddelde kostprijs
Steektrap of rechte trap Gemiddeld zo’n 725 euro
Trap met bovenkwart Gemiddeld zo’n 935 euro
Trap met onderkwart Gemiddeld zo’n 935 euro
Halfslag trap Gemiddeld zo’n 1.050 euro
Trap met twee kwarten Gemiddeld zo’n 1.125 euro

 

De bovenstaande kosten zijn steeds voor een volledige trap, inclusief de verschuldigde BTW, maar exclusief de plaatsingskosten. Je kan deze laatste uiteraard voorkomen door zelf de handen uit de mouwen te steken, maar dat is doorgaans uitsluitend weggelegd voor de min of meer ervaren doe-het-zelver.

Keuze 3: De eventuele opties voor je houten trap

Veel mensen benutten de renovatie van hun bestaande houten trap om niet alleen het comfort, maar ook de uitstraling (verder) te verbeteren. Het gebruik van opties is op dit vlak een absolute must. Wij hebben ook enkele potentieel interessante opties en hun kosten alvast even voor jou op een rijtje gezet.

 

Soort optie Gemiddelde kostprijs
Trapbekleding (voor volledige trap) Tussen 475 & 875 euro
Trapleuning (voor volledige traplengte) Tussen 45 & 105 euro
Verlichting (per spot of LED strip) Tussen 9 & 39 euro
Anti-slip strips Tussen 4 & 14 euro

Interessante bespaartips

Je moet er uiteraard rekening mee houden dat het renoveren van een bestaande, houten trap altijd de nodige kosten met zich meebrengt. Afhankelijk van de eisen die je zelf in het vooruitzicht stelt kunnen deze kosten behoorlijk hoog oplopen. Door rekening te houden met de onderstaande, interessante bespaartips is het evenwel mogelijk om de verschuldigde prijs toch nog enigszins binnen de perken te houden.

 

  • Doe zelf de voorbereidende werkzaamheden

Een houten trap volledig zelf renoveren zal uiteindelijk slechts voorbehouden zijn voor een selecte groep doe-het-zelvers. De voorbereidende werkzaamheden kunnen echter door iedereen gebeuren. Denk hierbij aan het verwijderen van de oude bekleding en / of bijvoorbeeld het afschuren van de treden. Door deze werken zelf te doen kan er uiteindelijk een behoorlijke som geld aan arbeidskosten worden uitgespaard.

 

  • Doe een beroep op een specialist uit je eigen buurt

Wil je de voorrijkosten drukken voor de renovatie van je houten trap? Dan is het steeds interessant om er voor te kiezen om een beroep te doen op een specialist bij jou uit de buurt. Een vakman uit je eigen omgeving onder de arm nemen zorgt er namelijk al snel voor dat er tot wel 60 euro aan arbeidskosten uitgespaard kunnen worden.

 

  • Kwantumkorting bij meerdere projecten

Heeft je buur in zijn huis ook een oude trap staan die wel wat renovatie kan gebruiken? Is hij bereid om het karwei op hetzelfde ogenblik aan hetzelfde bedrijf uit te besteden? In dat geval kunnen jullie beiden waarschijnlijk rekenen op een interessante kwantumkorting. Deze korting kan in de praktijk tot wel 10 procent bedragen.

Bespaar tot wel 30% op de kosten van traprenovatie houten trap

Op het ogenblik dat je traprenovatie bij een houten trap wenst uit te voeren is het van belang om er rekening mee te houden dat je zomaar nog heel wat extra geld kan besparen. Dit kan gebeuren door het opvragen en vergelijken van offertes die worden uitgeschreven door diverse bedrijven die voor jou traprenovatie bij een houten trap kunnen uitvoeren. Door een vergelijking uit te voeren tussen deze verschillende offertes zal je immers kunnen vaststellen dat er zonder al teveel problemen een besparing tot wel 30% mogelijk kan worden gemaakt. Als dat niet mooi meegenomen is!

 

Gratis tot 6 offertes in je mailbox?

De prijzen van een traprenovatie kunnen aanzienlijk verschillen per trapspecialist. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere offertes te vergelijken van diverse specialisten. Vul hieronder je postcode in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes in je mailbox en bespaar ook tot 30%.